Skrevet af Tobias Mølgaard Sørensen
Hvad er vigtigt at vide, inden jeg låner 500.000 kroner?
Det er ekstremt vigtigt at vide, om man har råd til et lån på 500.000 kroner, inden man optager det. Dette er vigtigt, fordi omkostninger forbundet med ikke at tilbagebetale lånet kan være skyhøje. Vi anbefaler derfor på det kraftigste at kigge på, om den månedlige ydelse passer ind i dit budget.
Gør lånet det, kan det være en god start til en masse lønsomme projekter som f.eks. renovering, boligkøb, indfrielse af gæld og mange andre gode ting. Det er nemlig ikke altid negativt at låne penge, som mange siger, det er.
Hvad koster det at låne 500.000 kroner?
Der kan være mange forskellige omkostninger forbundet med at låne 500.000 kroner. Af denne grund har vi lavet en lille oversigt over, hvilke omkostninger du skal holde øje med på et sådant lån. Du kan læse den her:
Renter
Den mest velkendte og udbredte form for omkostning ved at låne penge - i dette tilfælde 500.000 kroner - er renter. Renter er prisen for at låne penge. Det betyder, at det er en af de omkostninger, man skal holde mest øje med, da den denne omkostning vil være gældende gennem hele låneperioden.
Den oplyste debitorrente bliver normalt tilskrevet lånet hvert år. Det vil sige, at lånet bliver større med den pågældende procentsats. Derfor er en lav rente bedst.
Gebyr
Nogle udbydere reklamerer med rentefri lån. Disse kommer dog tit med en anden meget udbredt form for omkostning, nemlig gebyr.
Gebyr kommer i alle størrelser og af mange forskellige grunde. De mest normale gebyr er:
- Administrationsgebyr - er typisk ikke så højt - omkring 25-60 kroner pr. måned - dog bliver det hurtigt meget.
- Faktureringsgebyr - heller ikke så stort et beløb, men som sagt bliver det hurtigt til mange penge!
- Rykkergebyr - tit omkring 100 kroner - så overhold dine betalinger.
Etableringsomkostninger
Mange lån har tit et etableringsgebyr. Det kan være lige fra 100 kroner til flere tusind. Det står tit kun med småt, så det er vigtigt at holde øje med, da det kan udgøre en stor del af de samlede omkostninger på lånet.
Et eksempel på et etableringsgebyr fra den virkelige verden er fra Express Bank, som tilbyder lån med et etableringsgebyr på 1.600 kroner. Dette er et meget normalt gebyr, som faktisk ligger i den lave ende i forhold til mange konkurrenter.
ÅOP
Hvis du synes, at det er svært at holde styr på alle disse gebyr, så har vi en snydekode til dig: ÅOP.
ÅOP står for årlige omkostninger i procent, og som navnet antyder, så er det alle omkostningerne samlet i ét procenttal.
Vi anbefaler, at du kigger på ÅOP’en, hvis du vil foretage en hurtig sammenligning mellem forskellige lån for 500.000 kroner, da det simpelthen er hurtigst.
Hvor kan jeg låne 500.000 kroner?
Mange udbydere tillader i dag lån på 500.000 kroner - dog har de forskellige betingelser ved deres lån. Du kan her se, hvilke betingelser og omkostninger der er ved et par forskellige udbydere af lån på det store beløb.
Basisbank er en af de mest fremtrædende låneudbydere på lånemarkedet. De har en debitorrente på kun 4,95 - 19,95%, hvilket er i den lave ende, når man snakker privatlån. Derudover får du hos Basisbank svar med det samme, hvilket vil sige, at du ikke skal sidde og vente spændt i flere dag. Du skal nemlig slet ikke vente.
Låner du 500.000 kroner hos Basisbank bliver dine samlede låneomkostninger på mellem 32.829 og 127.114 kroner. Det er ikke særlig meget i forhold til, hvor meget du låner.
Hvad kan jeg bruge 500.000 kroner på?
Du kan bruge 500.000 kroner på rigtig meget. Der er uendelige muligheder. Dog har vi prøvet at indramme de mest normale, så du kan finde ud af, hvad du vil bruge de 500.000 kroner på. Du skulle jo nødig stå med 500.000 kroner på kontoen uden noget at bruge dem til.
Boliglån
Da du kun må låne 80% af din boligs værdi som et realkreditlån - resten skal du enten selv betale eller tage som lån andre steder - er et boliglån en mulighed. Disse 500.000 kroner kunne bruges i stedet for et banklån til at finansiere de sidste 15% af boligen, du må låne til. Det er kun 15%, fordi du selv skal give en egenbetaling på 5%.
Dette er nok den mest almindelige grund til, at folk låner 500.000 kroner, fordi de bliver nødt til det pga. de stramme regler med realkreditlån.
Renovering
Er dit hus ved at være gammelt og kedeligt, og vil du bare gerne leve i en luksusvilla? Så er det en rigtig god idé at bruge pengene på
en totalrenovering af dit hus. Du kan lave nyt køkken, få nye møbler (som ikke er fra Ikea), nyt gulv, og du kan endda få installeret et nyt tag.
En totalrenovering forøger værdien af din bolig, så et lån i det lange løb måske kan betale sig.
Redning af din privatøkonomi
Hvis du lige er blevet fyret, og dine udgifter bare er for store til at håndtere ift. din nye, lavere indkomst, så kan et redsningslån på 500.000 kroner måske være løsningen for dig. Lånet kan være broen mellem dit forhenværende høje forbrug og din fremtidige stabile økonomi.
Det kan dog være svært at optage et lån, hvis man lige har mistet sit job.
Samlelån til mindre lån
Hvis du har en masse mindre lån, kan det være en god idé at samle dem alle i ét stort. Det kan du gøre ved at låne et beløb, der dækker alle de mindre låns samlede resterende tilbagebetaling. Herefter kan du tilbagebetale de små lån, når dit større lån bliver godkendt.
Her vil du forenkle din økonomi markant, hvilket kan bringe en meget stor økonomisk fordel til dig i fremtiden. Du betaler her også kun gebyrerne på ét lån, og ikke mange små, så det kan tit godt betale sig.
Hvad er den månedlige ydelse på 500.000 kroner?
Den månedlige ydelse, når man låner i denne størrelse, kan variere meget meget bredt. Det kan variere grundet mange forskellige variable såsom rente, gebyr, etableringsomkostninger og meget meget mere.
Den allerstørste variabel er dog afdragsperioden. Det er klart, at hvis du vælger at afdrage over kort tid, skal du betale betydeligt mere af på lånet om måneden.
Hvis du låner 500.000 kroner over 180 måneder gennem Basisbank, så bliver din månedlige ydelse på ca. 6.085 kroner. Vælger du at afdrage over 48 måneder, så koster lånet 13.411 kroner pr. måned. De 10.416 kroner af dem er direkte afdrag på hovedstolen, resten er betaling af kreditomkostninger forbundet med lånet.
Hvordan får jeg det billigste lån på 500.000 kroner?
Hvis du går og tænker på at et lån i denne størrelse, så kan dette spørgsmål godt have truffet dine tanker. Bare rolig; vi har svaret. Samlino.dk tilbyder nemlig Danmarks førende sammenligningsservice af lån. Vores sammenligninger er 100% uvildige, og det vil sige, at du ikke skal være bange for, at de dyre lån står øverst. Du kan sammenligne lån på 500.000 kroner øverst på siden - allerede i dag!
Skal man stille sikkerhed, når jeg låner 500.000 kroner?
Kort fortalt varierer det, om man skal stille sikkerhed eller ej. Hos Basisbank skal man eksempelvis ikke stille sikkerhed, hvis man låner 500.000 kroner. Det vil sige, at du kan låne 500.000 kroner uden at stille sikkerhed.
Hvis du går ind i din lokale bankfilial, skal du typisk stille en form for sikkerhed, hvis de ikke er 100% sikre på, at du kan betale lånet af. At stille sikkerhed på et lån tilføjer mere risiko for dig, fordi du kan ende med at miste det, som du har sat som sikkerhed - det kan være dit hus, bil og meget mere.
Kan jeg låne 500.000 kroner, hvis jeg er i RKI?
Det er ikke muligt at låne 500.000 kroner, hvis man er registreret i RKI. Hvis du har brug for at låne penge, selvom du er i RKI, skal du nok lidt ned i beløb, inden du kan gøre dette muligt. Et mindre beløb kunne f.eks. være
et beløb på 50.000 kr.
Er der skattefradrag ved at låne penge?
Ja! De fleste omkostninger, du betaler i forbindelse med et lån, kan du trække fra i skat. Dette vil hjælpe dig med at gøre et lån på 500.000 kroner mere lønsomt, da du ikke bare betaler og betaler; du kan rent faktisk spare penge på nogle poster.
Dette fradrag gør at lån, der måske virker ekstremt dyre, bliver lidt mere realistiske, når man medregner dette fradrag.
Hvad kan jeg sammenligne priser på hos Samlino.dk?
Hos Samlino.dk kan du sammenligne alt fra forsikringer til
indbo,
hus og
bil, og du kan sammenligne priser på
mobilabonnement,
bredbånd,
streaming og
a-kasse. Du skal være velkommen til at benytte en af vores mange sammenligningsfunktioner.
Jeg ønsker at vide mere om:
Læs mere om de populære låneformål
Kilder:
Om Tobias Mølgaard Sørensen
Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og
sætter sit personlige præg på indholdet.
Tobias har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk